Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Απομακρυσμένος έλεγχος συσκευών μέσω κινητού τηλεφώνου με SMS

Στην παρούσα εφαρμογή χρησιμοποίησα ένα GPRS shield με το SIM900 module της SIMCOM, έναν μικροελεγκτή και ένα relay module για τον απομακρυσμένο έλεγχο και συγκεκριμένα την επανεκκίνηση, hardware reset , του modem router και της ασύρματης δικτυακής, ρομποτικής κάμερας  ασφαλείας σε εξοχικό σπίτι, στέλνοντας απλά ένα τυποποιημένο – διαφορετικό για κάθε συσκευή SMS με το κινητό τηλέφωνο.



Απαραίτητη προϋπόθεση η τοποθέτηση μίας κάρτας SIM στο GPRS shield, από την οποία έχουμε αφαιρέσει μέσω ρύθμισης ασφαλείας το κλείδωμα με  PIN της κάρτας, έτσι ώστε να μπορεί αυτόματα να συνδέεται στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Η χρήση της συσκευής κρίθηκε επιβεβλημένη, γιατί μετά από τη πολύμηνη χρήση των συσκευών δικτύου, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες φορές κολλούσε το modem  ή η IP κάμερα και   χρειάζονταν επανεκκίνηση.



Οι επαφές των 2 ρελέ του module συνδέθηκαν στα D10, D11 εξόδους του μικροελεγκτή.

Η τροφοδοσία των συσκευών ελέγχεται μέσω των NC επαφών των ρελέ, οι οποίες ανοίγουν και κλείνουν ξεχωριστά για κάθε συσκευή ή και οι δύο μαζί, ανάλογα το SMS που στέλνουμε.



Επιλέγουμε εξωτερική τροφοδοσία του GPRS shield με τροφοδοτικό 5V, 2A και όχι μέσω τροφοδοσίας του μικροελεγκτή διότι η κατανάλωσή του στιγμιαία είναι αυξημένη και μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε αυτόν.

Για την επικοινωνία του μικροελεγκτή με το GPRS shield χρησιμοποιούμε software serial  τις θύρες D7, D8, γεφυρώνοντας τις αντίστοιχες επαφές με τα jumpers στην πλακέτα.

Η επικοινωνία μζε το GPRS shield γίνεται με AT commands.




Για την αυτόματη αποστολή μηνυμάτων από smartphone χρησιμοποίησα την android εφαρμογή sms-rc την οποία κατέβασα από το Google play store.  


Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Ψηφιακός Ασύρματος Θερμοστάτης με αισθητήρα DS18B20

Η κατασκευή του θερμοστάτη έγινε με σκοπό τον έλεγχο της θερμοκρασίας του υγρού, στη δεξαμενή του υδραυλικού συστήματος, στο εξωτερικό ασανσέρ του σπιτιού.

Το πρόβλημα που παρουσιάζεται τους χειμερινούς μήνες, κυρίως το πρωί και το βράδυ, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή, έχει σχέση με τη ρευστότητα του υδραυλικού υγρού, με συνέπεια τη δυσκολία στη λειτουργία του ασανσέρ κατά την άνοδο του θαλάμου. 
Το μοτέρ ζορίζεται, η ταχύτητα ανόδου μειώνεται δραματικά και ορισμένες φορές σταματάει και βγάζει σφάλμα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η θέση στάθμευσης του θαλάμου είναι στον 3ο όροφο αντί στον πρώτο, για λόγους ασφαλείας και έτσι το υγρό που εγκλωβίζεται εξωτερικά, μέσα στην μπουκάλα, είναι εκτεθειμένο στο κρύο και παγώνει.

Η λύση στο πρόβλημα δόθηκε με την τοποθέτηση στη δεξαμενή ηλεκτρικής αντίστασης από θερμοσίφωνα.

Με τον ηλεκτρονικό ψηφιακό θερμοστάτη της κατασκευής μπορούμε να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία που θέλουμε να έχει το υγρό στη δεξαμενή και να βλέπουμε τις ενδείξεις θερμοκρασίας τοπικά και απομακρυσμένα, σε οθόνη υγρών κρυστάλλων.

Η επιθυμητή θερμοκρασία ρυθμίζεται με το ποτενσιόμετρο

Για την ασύρματη μετάδοση των ενδείξεων θερμοκρασίας, χρησιμοποίησα 2 απλά modules (πομπό - δέκτη) που λειτουργούν στους 433Mhz. 

Με το μικρό ρελέ του module (5V) οδηγούμε μεγαλύτερο ρελέ στα 220V για τον έλεγχο της αντίστασης.

Η κατασκευή δοκιμάστηκε επιτυχώς σε πλακέτα δοκιμών και λειτούργησε κανονικά.


Υλικά θερμοστάτη
Ψηφιακός αισθητήρας  DS18b20 probe.
Μικροελεγκτής arduino uno R3
Ποτενσιόμετρο 10ΚΩ
Οθόνη LCD 2Χ16
RF 433 Mhz module - πομπός
Relay module








Υλικά για ασύρματο Control panel 
Μικροελεγκτής arduino nano
Οθόνη LCD 2Χ16
RF 433 Mhz module - δέκτης





Σχεδιαγράμματα, κώδικας και λοιπές λεπτομέρειες, σε επόμενη ανάρτηση...