Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Δημιουργία Web server με Arduino και Ethernet Shield για απομακρυσμένο έλεγχο αισθητήρων


Στην παρούσα απλή εφαρμογή δημιούργησα έναν Web server για τον απομακρυσμένο έλεγχο της θερμοκρασίας ενός χώρου, μέσω υπολογιστή ή άλλης φορητής συσκευής (laptop, tablet, smartphone...), σε ένα τοπικό δίκτυο ή μέσω του internet.

Στο παράδειγμα χρησιμοποιήθηκε εκτός του μικροελεγκτή (arduino uno R3), ένα συμβατό Ethernet shield, το οποίο χρησιμοποιεί τον W5100 ethernet controller και ένας αναλογικός αισθητήρας θερμοκρασίας LM35, ο οποίος συνδέθηκε στην αναλογική είσοδο Α0 του arduino.



Η συσκευή συνδέεται ενσύρματα με καλώδιο ethernet απ'ευθείας στο  router, δεν απαιτεί  τη χρήση υπολογιστή και λειτουργεί αυτόνομα, αφού φορτώσουμε το πρόγραμμα στον μικροελεγκτή.


Το ethernet shield χρησιμοποιεί τα pins 10,11,12,13 του arduino.
Στο πρόγραμμα δηλώνουμε μία IP για τον server , πχ 192.168.1.110 και μία θύρα (port) διαφορετική από την 80 (web default), στο παράδειγμα την 100.

Για απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω internet, χρειάζεται να ανοίξουμε τη συγκεκριμένη θύρα στο router (port forward) και να χρησιμοποιήσουμε μία υπηρεσία dyndns, όπως η no-ip.com (είναι free), εφόσον δεν διαθέτουμε στατική ip, για να έχουμε αδιάλειπτα πρόσβαση με hostname.   

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε αποτύπωση της ιστοσελίδας που φορτώθηκε στον server,  με την ένδειξη της θερμοκρασίας την οποία έχω ρυθμίσει να ανανεώνεται κάθε 10sec. 


Με βάση αυτό το παράδειγμα μπορούμε να προσθέσουμε και άλλους αισθητήρες, ή συσκευές τις οποίες μπορούμε να ελέγξουμε μέσω δικτύου δημιουργώντας μία ολοκληρωμένη εφαρμογή Home automation.
Πρακτικά θα χρησιμοποιήσω την εφαρμογή για τη λήψη δεδομένων αισθητήρων (θερμοκρασία, υγρασία, τάση μπαταριών), έλεγχο τάσης δικτύου, έλεγχο κατάστασης αισθητήρων συναγερμού (PIR, μαγνητικών επαφών, IR beams) και τηλεχειρισμό συσκευών, που έχω εγκαταστήσει σε εξοχικό σπίτι, μέσω internet.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Τοποθέτηση Ανεμιστήρων στην Οροφή Ασανσέρ και έλεγχος με Αισθητήρα κίνησης και Θερμοκρασίας LM35





Υλικά
4 ανεμιστήρες υπολογιστή 12V
4 προστατευτικά πλέγματα ανεμιστήρων
1 αισθητήρας κίνησης PIR sensor
1 αναλογικός αισθητήρας θερμοκρασίας LM35
1 arduino nano 
1 relay shield 

Κώδικας:


Αναλογικός αισθητήρας θερμοκρασίας LM35


PIR sensor 

Relay shield 
 Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκε ανοξείδωτη λαμαρίνα σατινέ πάνω στην οποία βιδώθηκαν οι ανεμιστήρες και τοποθετήθηκαν στην οροφή της καμπίνας του εξωτερικού ασανσέρ.

Η λειτουργία των ανεμιστήρων ελέγχονται από τον μικροελεγκτή και ενεργοποιούνται αυτόματα από τον ανιχνευτή κίνησης όταν εισέρχεται κάποιο άτομο στην καμπίνα και εφόσον η θερμοκρασία είναι πάνω από κάποιο όριο (το κατώφλι ενεργοποίησης ορίστηκε στους 26 βαθμούς Κελσίου) για 30 δευτερόλεπτα.

Η τροφοδοσία του συστήματος γίνεται με σταθεροποιημένο τροφοδοτικό 12 V 6A, το οποίο τοποθετήθηκε στον πίνακα ελέγχου του ανελκυστήρα, μέσω των ελεύθερων αγωγών της καλωδιοταινίας της καμπίνας.

Στο επόμενο στάδιο η κατασκευή θα βελτιωθεί με την προσθήκη θερμοηλεκτρικών στοιχείων peltier για την ψύξη του αέρα στην καμπίνα.

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

'Ελεγχος Θερμοηλεκτρικών Στοιχείων Peltier με Mosfet και Arduino





'Ελεγχος ανεμιστήρα με Arduino και Mosfet



Υλικά
1 ανεμιστήρας υπολογιστή 12V
1 mosfet RFP30N06LE 
1 ποτενσιόμετρο 10ΚΩ
1αντίσταση pull-up 10KΩ
Arduino Uno R3

Στην έξοδο PWM του arduino (digital pin 3), τοποθετήθηκε φίλτρο RC, μία αντίσταση 1 ΚΩ και ηλεκτρολυτικός πυκνωτής 100μF, έτσι ώστε να εξαλειφθεί ο θόρυβος του ανεμιστήρα στις χαμηλές στροφές.





Κώδικας 


Low pass R-C filter


Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Σύστημα Ελέγχου Πρόσβασης - Ασφαλείας με RFID RC522 (RFID Access Control Security System)


Το σύστημα ελέγχου πρόσβασης χρησιμοποιεί την τεχνολογία RFID και συγκεκριμένα το RC522, για την ανάγνωση κωδικών πρόσβασης από κάρτες ή tags.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για την ελεγχόμενη πρόσβαση σε κάποιο χώρο σε συνδυασμό με το relay module και μαγνητική κλειδαριά για το άνοιγμα κάποιας πόρτας ή σε κάποιο σύστημα συναγερμού για την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση. 


Υλικά
Arduino UNO R3
RFID - RC522 reader
Buzzer
Relay module
Αντίσταση 10ΚΩ
Push button

RFID - RC522 module kit

Specifications:

  • Working current:13—26mA/ DC 3.3V
  • Standby current:10-13mA/DC 3.3V
  • sleeping current:<80uA
  • peak current:<30mA
  • Working frequency:13.56MHz
  • Card reading distance :0~60mm
  • Protocol:SPI
  • data communication speed:Maximum 10Mbit/s
  • Dimension:40mm×60mm
  • Working temperature:-20—80 degree
  • Storage temperature:-40—85 degree
  • Humidity:relevant humidity 5%—95%

To pinout του RC522, φαίνεται στο παρακάτω σχεδιάγραμμα:


Δοκιμή του συστήματος σε breadboard




Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Αισθητήρας Μέτρησης Απόστασης με Υπερήχους


Για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου χρησιμοποιήθηκαν:
-Arduino Uno R3
-HC-SR04 Αισθητήρας υπερήχων (πομποδέκτης) για τη μέτρηση της απόστασης
-ISD1820 Voice recording module 
-Οθόνη LCD 1602 για την προβολή της απόστασης του εμποδίου από τον αισθητήρα
-Μεγάφωνο 8Ω 1/2 W

Λειτουργία
Η ακρίβεια μέτρησης του αισθητήρα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές είναι από 2 - 400cm με ακρίβεια 0,3 cm.
Όταν η απόσταση του αισθητήρα μειωθεί κάτω από το όριο των 20 cm (δύναται να τροποποιηθεί), ενεργοποιείται αυτόματα η αναπαραγωγή του προηχογραφημένου φωνητικού προειδοποιητικού μηνύματος, στο ISD1820 module.




Δημιουργία DTMF Tones


Τηλεχειρισμός Συσκευών μέσω Τηλεφώνου με DTMF