Στην παρούσα απλή εφαρμογή δημιούργησα έναν Web server για τον απομακρυσμένο έλεγχο της θερμοκρασίας ενός χώρου, μέσω υπολογιστή ή άλλης φορητής συσκευής (laptop, tablet, smartphone...), σε ένα τοπικό δίκτυο ή μέσω του internet.
Στο παράδειγμα χρησιμοποιήθηκε εκτός του μικροελεγκτή (arduino uno R3), ένα συμβατό Ethernet shield, το οποίο χρησιμοποιεί τον W5100 ethernet controller και ένας αναλογικός αισθητήρας θερμοκρασίας LM35, ο οποίος συνδέθηκε στην αναλογική είσοδο Α0 του arduino.
Η συσκευή συνδέεται ενσύρματα με καλώδιο ethernet απ'ευθείας στο router, δεν απαιτεί τη χρήση υπολογιστή και λειτουργεί αυτόνομα, αφού φορτώσουμε το πρόγραμμα στον μικροελεγκτή.
Το ethernet shield χρησιμοποιεί τα pins 10,11,12,13 του arduino.
Στο πρόγραμμα δηλώνουμε μία IP για τον server , πχ 192.168.1.110 και μία θύρα (port) διαφορετική από την 80 (web default), στο παράδειγμα την 100.
Για απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω internet, χρειάζεται να ανοίξουμε τη συγκεκριμένη θύρα στο router (port forward) και να χρησιμοποιήσουμε μία υπηρεσία dyndns, όπως η no-ip.com (είναι free), εφόσον δεν διαθέτουμε στατική ip, για να έχουμε αδιάλειπτα πρόσβαση με hostname.
Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε αποτύπωση της ιστοσελίδας που φορτώθηκε στον server, με την ένδειξη της θερμοκρασίας την οποία έχω ρυθμίσει να ανανεώνεται κάθε 10sec.
Με βάση αυτό το παράδειγμα μπορούμε να προσθέσουμε και άλλους αισθητήρες, ή συσκευές τις οποίες μπορούμε να ελέγξουμε μέσω δικτύου δημιουργώντας μία ολοκληρωμένη εφαρμογή Home automation.
Πρακτικά θα χρησιμοποιήσω την εφαρμογή για τη λήψη δεδομένων αισθητήρων (θερμοκρασία, υγρασία, τάση μπαταριών), έλεγχο τάσης δικτύου, έλεγχο κατάστασης αισθητήρων συναγερμού (PIR, μαγνητικών επαφών, IR beams) και τηλεχειρισμό συσκευών, που έχω εγκαταστήσει σε εξοχικό σπίτι, μέσω internet.